Suszarki do grzybów, owoców i warzyw

Oferty: 1000+
  • expand_moreSortuj
  • filter_listFiltruj
 
1 2 3 4 5 >
Informacja o wynikach: prezentując produkty uwzględniamy ich dopasowanie, ceny, promocje, kupony rabatowe, opłaty ponoszone przez sprzedawców oraz popularność produktów wśród użytkowników. Dokładamy starań, aby prezentować wysokiej jakości i aktualne informacje.

Podobne strony

Zasada działania, rodzaje, parametry

  • wysuszy grzyby, owoce, warzywa, zioła i mięso przy pomocy jednego urządzenia
  • z wentylatorem lub promiennikiem
  • z szeregiem funkcji dodatkowych

Jak działa?

Składa się z dwóch podstawowych elementów - systemy grzewczego oraz piętrowo ułożonych sit, na których na których kładziemy pokrojone grzyby, ale także owoce czy warzywa. Sita ułożone są jedno na drugim i najczęściej jest ich od 3 do nawet kilkunastu. Obudowa jest przezroczysta, dzięki czemu możemy podglądać, jak przebiega cały proces.
Za odpowiednie suszenie żywności odpowiada grzałka, wentylator oraz system sterowania. Po włączeniu urządzenia grzałka zwiększa temperaturę a wentylator wypycha ogrzane powietrze do góry wędrując w ten sposób przez wszystkie poziomy. Oczywiście im większa moc urządzenia, tym sprawniej będzie przebiegać suszenie.

Rodzaje dehydratorów

Kształt:

  • prostokątne
  • okrągłe
Suszarki do grzybów: prostokątna (po lewo) oraz okrągła (po prawo)

Zamykanie:

  • z przodu - kształtem przypominają kuchenki mikrofalowe. Nie ma możliwości rozbudowy o kolejne sitka
  • od góry - najprostszy model, sitka nakładamy jeden na drugim, możliwa jest często jego rozbudowa
Suszarki spożywcze: otwierana od przodu (po lewo) oraz otwierana od góry (po prawo)

Sposób suszenia:

  • nawiew powietrza - grzałka nagrzewa powietrze i wentylator rozprowadza je po całym urządzeniu
  • promieniowanie podczerwone - system grzewczy oparty jest o lampy, emitujące promieniowanie podczerwone, imitujące promienie słońca. Nagrzewnica umieszczona jest na bokach urządzenia.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

  • Moc - im większa moc, tym szybciej wysuszymy nasze produkty, niesie to jednak za sobą ryzyko wysuszenia cieńszych plasterków na wiór.
  • Liczba pięter - ważny parametr szczególnie w przypadku gdy mamy zamiar suszyć duże ilości produktów. Część z suszarek ma możliwość dokupienia kolejnych sit.
  • Wysokość sit - przydatne do suszenia grzybów z wysokimi kapeluszami.
  • Regulacja mocy - niektóre modele posiadają tylko 3 stopnie regulacji, przez co nie mamy dużego wpływu na temperaturę suszenia. Dużo lepszym wyborem będzie pokrętło z termoregulatorem. W tym przypadku możemy dokładnie regulować temperaturę np: w przedziale 35-70 stopni Celsjusza.
  • Zużycie energii - wyższa moc to sprawniejsze suszenie żywności, ale pociąga to za sobą wyższe zużycie prądu. Jeśli często będziemy suszyć, warto wybrać urządzenie energooszczędne.
  • Hałas - często pracują po kilkanaście godzin co może przełożyć się na pracę w godzinach nocnych. Jeśli mamy małe mieszkanie to poziom hałasu może nam przeszkadzać w śnie, najczęściej generują hałas w zakresie od 40 do 70 dB.

Dodatkowe funkcje, które mogą przydać się w codziennym użytkowaniu:

  • Programy suszenia - każdy z suszonych produktów wymaga innej temperatury suszenia, jeśli nie jesteśmy pewni, jakie temperatury są odpowiednie dla ziół, grzybów czy mięs, warto wybrać model z programami suszenia, wtedy wystarczy wybrać rodzaj produktu a urządzenie ustawi parametry za nas.
  • Ochrona przed przegrzaniem - zapobiega uszkodzeniu poprzez wyłączenie jej gdy urządzenie osiągnie określoną temperaturę.
  • Obrotowe sita - dzięki nim produkty zostaną równomiernie wysuszone.
  • Termostat - pozwala na utrzymanie stałej temperatury suszenia.
  • Timer - pozwala na ustawienie czasu pracy urządzenia i jego automatyczne wyłączenie.
  • Alarm dźwiękowy - Po upływie czasu ustawionym w minutniku urządzenie wyda dźwięk.
Grzyby i owoce ułożone na sitkach, gotowe do suszenia

Najczęściej zadawane pytania

  • Na co zwrócić uwagę przy zakupie suszarki?

    Jeśli planujemy używać dosyć często i umieszczać w niej duże ilości produktów warto wybrać urządzenie z dużą ilością wysokich sit. Ponadto aby dehydratacja przebiegała sprawnie należy wybrać urządzenie z większą mocą, minimum to 400 W. Warto żeby posiadała również ochronę przed przegrzaniem dla naszego bezpieczeństwa, termostat i płynną regulację temperatury. Przydatne również mogą okazać się programy suszenia, jeśli jest to nasze pierwsze urządzenie i nie mamy w tej kwestii doświadczenia z doborem temperatury.

  • Suszarka do grzybów czy piekarnik?

    Zdecydowanie lepiej ze względów ekonomicznych kupić mimo wszystko suszarkę. Suszenie w piekarniku mocno zwiększa koszty tego zabiegu ponieważ trwa on bardzo długo a dodatkowo wymaga uchylonych drzwiczek.

 
^