Jeśli planujemy używać dosyć często i umieszczać w niej duże ilości produktów warto wybrać urządzenie z dużą ilością wysokich sit. Ponadto aby dehydratacja przebiegała sprawnie należy wybrać urządzenie z większą mocą, minimum to 400 W. Warto żeby posiadała również ochronę przed przegrzaniem dla naszego bezpieczeństwa, termostat i płynną regulację temperatury. Przydatne również mogą okazać się programy suszenia, jeśli jest to nasze pierwsze urządzenie i nie mamy w tej kwestii doświadczenia z doborem temperatury.
- Wg ceny
Zasada działania, rodzaje, parametry
- wysuszy grzyby, owoce, warzywa, zioła i mięso przy pomocy jednego urządzenia
- z wentylatorem lub promiennikiem
- z szeregiem funkcji dodatkowych
Jak działa?
Składa się z dwóch podstawowych elementów - systemy grzewczego oraz piętrowo ułożonych sit, na których na których kładziemy pokrojone grzyby, ale także owoce czy warzywa. Sita ułożone są jedno na drugim i najczęściej jest ich od 3 do nawet kilkunastu. Obudowa jest przezroczysta, dzięki czemu możemy podglądać, jak przebiega cały proces.
Za odpowiednie suszenie żywności odpowiada grzałka, wentylator oraz system sterowania. Po włączeniu urządzenia grzałka zwiększa temperaturę a wentylator wypycha ogrzane powietrze do góry wędrując w ten sposób przez wszystkie poziomy. Oczywiście im większa moc urządzenia, tym sprawniej będzie przebiegać suszenie.
Rodzaje dehydratorów
Kształt:
- prostokątne
- okrągłe
Zamykanie:
- z przodu - kształtem przypominają kuchenki mikrofalowe. Nie ma możliwości rozbudowy o kolejne sitka
- od góry - najprostszy model, sitka nakładamy jeden na drugim, możliwa jest często jego rozbudowa
Sposób suszenia:
- nawiew powietrza - grzałka nagrzewa powietrze i wentylator rozprowadza je po całym urządzeniu
- promieniowanie podczerwone - system grzewczy oparty jest o lampy, emitujące promieniowanie podczerwone, imitujące promienie słońca. Nagrzewnica umieszczona jest na bokach urządzenia.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
- Moc - im większa moc, tym szybciej wysuszymy nasze produkty, niesie to jednak za sobą ryzyko wysuszenia cieńszych plasterków na wiór.
- Liczba pięter - ważny parametr szczególnie w przypadku gdy mamy zamiar suszyć duże ilości produktów. Część z suszarek ma możliwość dokupienia kolejnych sit.
- Wysokość sit - przydatne do suszenia grzybów z wysokimi kapeluszami.
- Regulacja mocy - niektóre modele posiadają tylko 3 stopnie regulacji, przez co nie mamy dużego wpływu na temperaturę suszenia. Dużo lepszym wyborem będzie pokrętło z termoregulatorem. W tym przypadku możemy dokładnie regulować temperaturę np: w przedziale 35-70 stopni Celsjusza.
- Zużycie energii - wyższa moc to sprawniejsze suszenie żywności, ale pociąga to za sobą wyższe zużycie prądu. Jeśli często będziemy suszyć, warto wybrać urządzenie energooszczędne.
- Hałas - często pracują po kilkanaście godzin co może przełożyć się na pracę w godzinach nocnych. Jeśli mamy małe mieszkanie to poziom hałasu może nam przeszkadzać w śnie, najczęściej generują hałas w zakresie od 40 do 70 dB.
Dodatkowe funkcje, które mogą przydać się w codziennym użytkowaniu:
- Programy suszenia - każdy z suszonych produktów wymaga innej temperatury suszenia, jeśli nie jesteśmy pewni, jakie temperatury są odpowiednie dla ziół, grzybów czy mięs, warto wybrać model z programami suszenia, wtedy wystarczy wybrać rodzaj produktu a urządzenie ustawi parametry za nas.
- Ochrona przed przegrzaniem - zapobiega uszkodzeniu poprzez wyłączenie jej gdy urządzenie osiągnie określoną temperaturę.
- Obrotowe sita - dzięki nim produkty zostaną równomiernie wysuszone.
- Termostat - pozwala na utrzymanie stałej temperatury suszenia.
- Timer - pozwala na ustawienie czasu pracy urządzenia i jego automatyczne wyłączenie.
- Alarm dźwiękowy - Po upływie czasu ustawionym w minutniku urządzenie wyda dźwięk.
Najczęściej zadawane pytania
-
Na co zwrócić uwagę przy zakupie suszarki?
-
Suszarka do grzybów czy piekarnik?
Zdecydowanie lepiej ze względów ekonomicznych kupić mimo wszystko suszarkę. Suszenie w piekarniku mocno zwiększa koszty tego zabiegu ponieważ trwa on bardzo długo a dodatkowo wymaga uchylonych drzwiczek.